2015. november 12., csütörtök

A Duna láthatatlan titkai


A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont 2015. november 24-én kedden ismét megszervezi a Kutatóhelyek Tárt Kapukkal rendezvényt, amelynek központi témája a vizekhez kapcsolódó ízeltlábúak élete lesz.



A rendezvény címe: A Duna láthatatlan titkai - A gerinctelen gengszterektől a táplálékhálózatokig
Helyszín: MTA ÖK Duna-kutató Intézet, 1113 Budapest, Karolina út 29.
Időpont: 2015. november 24. Kedd 10:00-15:00

Részletes program és regisztráció:
http://mta.hu/esemeny_2015/?event=5272



A látogatók filmvetítéseken, előadásokon, laborlátogatásokon és standokon ismerkedhetnek meg az MTA Ökológiai Kutatóközpont és a vácrátóti Nemzeti Botanikuskert érdekes kutatási témáival és a vizek élővilágával. Bemutatjuk az édesvizek rejtett életmódú gerinctelen lakóit, Kriska György, az MTA ÖK Duna-kutató Intézet osztályvezetője és Magyar László Gerinctelen gengszterek című, 22 perces térhatású filmjében, amely a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál technikai díjai közül a legjobb 3D versenyfilm címet érdemelte ki. A műben az édesvizek anyagforgalmában fontos szerepet betöltő élőlények általános bemutatásán túl a néző szembesülhet a csigapióca, az acsalárva, a víziskorpió és a botpoloska hátborzongató zsákmányszerzésével is. Bemutatásra kerül az ELTE Videostúdió Hét vadász című filmje is, mely a víz alatti világ legérdekesebb és legeredményesebb ragadozó rovarjairól szól.


Az érdeklődők ismeretterjesztő előadásokat is hallgathatnak az ízeltlábúak poláros fénnyel végzett választásos kísérleteiről, a pollinációban kulcsfontosságú rovarcsoportokról, valamint a kétszárnyúak szerepéről az ökoszisztéma-szolgáltatásokban. Emellett nagyobb léptékű áttekintő előadás hangzik el a táplálékhálózatok szimulációjáról és az élőhely-rekonstrukciókról is. A nap folyamán a látogatók betekintést nyerhetnek az MTA ÖK Duna-kutató Intézet laboratóriumaiba, megismerkedhetnek a Dunában őshonos és invazív állatcsoportokkal, a nagy teljesítményű pásztázó elektronmikroszkóppal. A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert munkatársai gyógynövény-bemutatóval, interaktív botanikával is várják az érdeklődőket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...