2015. április 26., vasárnap

A Dunai Fák fotópályázat nyertesei


Lezárult a Dunai Szigetek blog által szervezett ezidáig legnépszerűbb fotópályázat. Mind a pályázók, az általuk beküldött képek száma, és a rájuk leadott szavazatok száma is rekordot döntött. Bejárhattuk az országot a Csallóköztől Bajáig, bár a képek legnagyobb hányada egy jól behatárolható szakaszra korlátozódott. Mindezek mellett új tanulságokat is levontunk a pályázat folyamán!

Toronymagasan közönségdíjasunk 408 ponttal: 1. Huszárné Wieder Katalin: Táti delfinek

Képeink zömét a Dunakanyarból kaptuk, annak is a bal partjától. Zebegénytől Gödig sok ismétlődő téma is felbukkant, éppen ezért a legjobban azoknak a képeknek örültem, amiket messzebbről küldtek, Gemencről, Bajáról, a Csallóközből. 

Megemlékezett a fotópályázatról az Index.hu is, szerencsére a pályázat lezárulta után. Lett volna lehetőség a fotópályázat szélesebb körű népszerűsítésére, de ez azzal járt volna, hogy kezelhetetlenül sok kép érkezik. Már ennek a 128 képnek a kezelése, feltöltése, nyilvántartása is komoly munkát igényelt. 

Összesen 54 fő küldött be képeket a pályázatra. Azaz többen is voltak, legalább fél tucat pályázónak tanácsoltam, hogy a képek beküldése előtt olvassák el a pályázati kiírást és aszerint nevezzenek. Ez az 54 fő 128 képet küldött be, fejenként 2,37-et. Már az első pályázaton is bebizonyosodott, hogy sokkal jobb, ha egyvalaki egy darab jól megválasztott képet küld be, mert sok jó képpel a leadott szavazatok is megoszlanak. Ez történt most is a harmadik helyezettel, aki simán lehetett volna második is, ugyanis a rá leadott szavazatok szépen eloszlottak a beküldött három képén. További tanulság, hogy érdemes olyan képet beküldeni, ami illik a pályázat tematikájába. Talán csak egy-két kép volt, amit nem voltam hajlandó feltölteni, a többi témájában nem stimmelőt szerencsére a szavazók pontozták le.

A rövid elemzés után következzenek a nyertesek! 

A közönségdíjat nem volt nehéz kiosztani: Huszárné Wieder Katalin: Táti delfinek c. képe toronymagasan nyerte a Szarvas András által felajánlott, szabadon választott egy darab térképet. A 259 like és 49 megosztás pontszáma alapján kb. a duplája volt a második helyezettnek. Gratulálunk a képhez, a gyors beküldéshez és a remek cím választásához! Mint kiderült mindhárom tényező igen fontos volt a nyeréshez. 

Immár hagyomány nálunk, hogy a díjazottakat azok választhatják ki, akik vették a fáradságot és lementek a Duna-partra fotózni. Három képre lehetett szavazni, az első hely 4, a második 2, a harmadik 1 pontot ért. Itt már nem számított kinek hány ismerőse van a facebookon, csakis a kép minősége, témája és a jól eltalált cím. Mivel a szavazási hajlandóság a többszörös értesítés ellenére sem haladta meg a 75%-ot (40/54) a harmadik helyen holtverseny alakult ki. Ilyen esetben azt ígértük, hogy a közönségszavazás dönt, de a lemaradt képet sem volt szívünk díj nélkül hagyni. Kézdy András zebegényi képe, a Táncolók holtversenyben 11 ponttal lett harmadik. 

Díja saját könyvtáramból két kiadvány: "A Dunának mely múlt, jelen s jövendő..." - Az 50 éves MTA Dunakutató állomás története (1957-2007) és Kovács György: Elveszett paradicsom - a rácalmási Nagysziget története. 

3. helyezett: 103. Kézdy András: Táncolók - Zebegény
 
A "valódi" harmadik helyezett kép Kurdi Imre munkája; Őszi színek a Gödi-sziget kezdeténél, a Gödi-sziget északi elzáródásáról készült. Ez a kép is 11 pontot kapott, viszont 98-cal több pontot a közönségtől. A szerző egy másik képe 10 pontot kapott, így a képzeletbeli 4. hely is Kurdi Imrét illetné. Nyereménye 2 darab szabadon választott turistatérkép Szarvas András térképkiadó jóvoltából!

3. helyezett: 36. Kurdi Imre: Őszi színek a Gödi-sziget kezdeténél
 
Talán az indexes hírverés is számított Szokolics György: Reinkarnáció c. képének második helyezéséhez, de tény, hogy a kép témája és a cím választása is telitalálat! A kép a nemrég kikotort Rezéti-Duna partján készült a Gemencben. Nyereménye 3 darab szabadon választott turistatérkép Szarvas András térképkiadó jóvoltából!

2. helyezett: 127. Szokolics György: Reinkarnáció
 
Úgy tűnik Rákos Péter örök témája, az Egyfás-sziget garancia volt az első helyezéshez. Amikor először megláttam a Tél c. képét rögtön gondoltam, hogy meg is van a nyertesünk. A negyven beérkezett szavazatból 20 szavazó  tette az 1-3. hely valamelyikére érdemesnek, közülük 12-en választották az első helyre ezt a képet. Rákos Péter így 58 ponttal már a második Dunai Szigetek fotópályázaton ért el első helyezést. Nyereménye egy éves A Földgömb előfizetés és 4 darab szabadon választott turistatérkép Szarvas András térképkiadó jóvoltából! Gratulálunk!

1. helyezett: 76. Rákos Péter: Tél
 
Gratulálunk minden nyertesnek, hamarosan felveszem velük a kapcsolatot. Addig is itt lehet böngészni a lehetséges térképek közül:

http://www.map.hu/Katalogus/Turista_biciklis_terkepek-atlaszok/Turista_biciklis_terkepek

Jövőre pedig új tematikával várjuk régi és új pályázóinkat! 



1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...