2013. augusztus 22., csütörtök

Dunavirágzás, 2013


Tavaly volt talán az első olyan Dunavirágzás, amelyre a média is felkapta a fejét. Akkor sokan gondolták, hogy ez bizonyára egy egyszeri és megismételhetetlen esemény, hiszen ez inkább a Tiszára jellemző. (A Tisza már virágzott idén nyáron) Nos, a hatalmas árvíz ellenére idén sem maradunk apró dunai kérészek nélkül, a Duna idén is virágzik!

Egyelőre Tahitótfaluból és Budapestről kaptunk képeket, de továbbra is várjuk olvasóink képes beszámolóit! Érdemes estefelé a Duna parti sétához fényképezőgépet is vinni!
 
 
Rácz Gergő (Tahitótfalu, augusztus 19.) Elkezdődött!




Takács István (Augusztus 20.): Tegnap este lementem fotózni a Margit híd középső pillérjéhez mert úgy tűnt,hogy megint elég alacsony a víz ahhoz, hogy ki lehessen menni előre (még nem... bár végül azért sikerült kimennem)
Szóval egészen lent a pillér oldalában vettem észre, hogy rengeteg bogár repked és vergődik és közelebbről megnézve rögtön láttam, hogy ez bizony kérész. Nem volt nagyon sok, tényleg csak a pillér mentén találtam élő és
már döglött példányokat, illetve sajnos a pókok elég jó munkát végeztek...  Kb. 1 órával később mert egyetlen élő példányt sem láttam.


Augusztus 21. Nyugati Pályaudvar: egyetlen apró Dunavirág repült be az indulásra várakozó vagon lámpájába. Rövid röpködés után kimúlt az ülésen.

Augusztus 22. Rácz Gergő képei Tahitótfaluból, a Tildy Zoltán hídról.



Rácz Gergő további képei, valamint a tavalyi szenzációs felvételei itt találhatók: http://indafoto.hu/raczger/dunaviragzas/page/1

Potyó Imre Felsőgöd, 2013. augusztus 21. Dunavirág (Ephoron virgo) rajzás Gödön.


Ezen a képen a Dunavirágzás mellett tankönyvi ábraként látható az ún. fényszennyezés jelensége Budapesten. Nem csoda, hogy milliónyi kérészt pusztítanak el a mesterséges fényforrások.



Évtizedek óta nem látott rajzás volt tavaly Bp-en, Tahitótfalun, Vácon, Gödön és még néhány dunamenti településen. Elhatároztam akkor, hogy idén már fotósfelszereléssel fogom várni ezt a csodát. A legizgalmasabb téma, amivel eddig találkoztam.

Munkatársam cikke az ORIGO-n, egyik fotómmal: http://www.origo.hu/idojaras/20130823-keresz-rovar-vizminoseg-fenycsapda-fenyszennyezes-ujra-viragzik-a-duna.html



Bilek Ferenc: Halálos fénytánc, Tahitótfalu, 2013 Augusztus 24. 







Be kellene lapátolni a vízbe a tetemeket, mert így a híd aszfaltján kárba vész a sok száz milliónyi amúgy életképes pete. Állítólag minden petezsákban 2-3000 pete rejtőzik. A kandelláberek alatt néhol bokáig ér a kérész szőnyeg (Bilek Ferenc).



A 2012-es Dunavirágzás beszámolója és képei: http://dunaiszigetek.blogspot.hu/2012/08/viragzik-duna.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...