2012. április 21., szombat

Isten veled, kis sziget!

A minap a facebookon ajánlották figyelmembe ezt a rövidke animációs filmet. Rögtön végignéztem, és az utána bekövetkező néhány perc teljes csöndben gondoltam, hogy ezt másoknak is látniuk kell! Idén van ugyanis 40 éve, hogy a Ada Kaleh szigete hullámsírba merült az Al-Dunán. 

Reisenbüchler Sándor filmje egyfelől a kis török szigetnek állít emléket, azonban a készítés időpontja, 1986-1987 kapcsán más események is eszünkbe juthatnak. Elsősorban Bözödújfalu. Az erdélyi falurombolás jelképének számító udvarhelyszéki település kitelepítése nem sokkal ezelőtt, 1985-ben kezdődött. A filmben feltűnő házak, emberek és azok viselete egyértelmű utalás erre az erélyi településre, melynek szimbóluma a romos templomtorony. 
Másodsorban érezhető az utalás a Bős-nagymarosi építkezésre, és arra, hogy ami 1972-ben már megtörtént a Vaskapuban, megtörténhet még egyszer a Dunakanyarban. Eltűnhet végleg a Zebegényi-, a Helembai-, a Fogarasi-, és a Törpe-sziget is. A rendszerváltozás hajnalán kibontakozó tiltakozási hullám végül megakadályozta a nagymarosi duzzasztómű felépülését.
Talán az Isten veled, kis szigetnek is köszönhetően.

Isten veled kis sziget/Adiós, pequeña isla (1986) from E. A. Albedo (N+2) on Vimeo.


Köszönet Szabó Pálnak a linkért! Jó lenne, ha minél több mai, Duna-parti "vállalkozó"-hoz is eljutna az üzenet!

1 megjegyzés:

  1. Nem emlékszem, hogy ennél szomorúbb rajzfilmet valaha is láttam volna...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...