2010. január 31., vasárnap

Szakmai délután a Gödi-szigetről

 
A tegnapi havazás szerencsére nem tántorított el mindenkit attól, hogy részt vegyen az önkormányzat szervezésében létrejött szakmai délutánon. Aki nem volt ott, megnézheti majd a Gödi tévében. 

Akik hiányoztak: az önkormányzat képviselői, akiknek ez az egész szólt volna. Szűk családias légkörben rajtam kívül a következő előadók szerepeltek: 

Tóth Balázs – halbiológus: A dunai mellékágak halállománya
Bajor Zoltán  – biológus: A Dunai-árterek növény és madárvilága
Figeczky Gábor – természetvédelmi igazgató  WWF: Élőhely rehabilitáció a Dunán

Számomra mindhárom előadás új volt abban a tekintetben, hogy a geográfus szemléletem kissé táguljon, és ne csak az élettelen környezetre koncentráljak a doktori dolgozatomban, vagy akár ebben a blogban. Például Tóth Balázs előadása abban volt új, hogy a mellékág-rehabilitációnak számtalan módja van, amelyek közül csak egy a kotrás, és azt is lehet differenciáltan végezni. A gödi példánál maradva, ki lehetne kotorni a gát környékét 2 m mélységben 100 méteren, ahol a halak számára mindig van megfelelő élőhely telelni, szaporodni, táplálkozni. Az északi és déli küszöb maradna, azt maximum a Duna alakítgatná, szerepe a víz benntartása lenne a mellékágban. Az Ilka patak torkolatának délebbre helyezése is jó megoldás lehet a vízfrissítés szempontjából.

Előremutató volt Figeczky Gábor előadása is, aki egy jó példát hozott el nekünk Mohácsról, ahol a helyiek összefogtak a Szabadság-sziget megmentése érdekében és eldöntötték mit akarnak, megbeszélték, azt hogyan valósítsák meg, pályázaton pénzt szereztek, sőt még a Coca-cola is támogatta őket. A vetített videó alapján van remény, hogy valahová vezet az értelmes párbeszéd.

A legközelebbi előadások szervezésében sokat tanultunk a mostaniból. Akkor már jobb lesz a marketingje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...