2015. szeptember 3., csütörtök

Ilyen magas Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsa!



Előző bejegyzésünkben már tettünk rá kísérletet, hogy megválaszoljuk milyen magas Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsa. Akkor kijött egy intervallum, de most, egy sikeres expedíciót követően meg is van a pontos válasz!


A mérés

2015. szeptemberérenek első napjaiban a dunai vízállás még az augusztusit is alulmúlta. Az előrejelzések minimuma 75 centiméter volt Budapesten, ami bőven elég volt ahhoz, hogy az Ínség-szikla közel négy év bujkálás után teljes valójában mutatkozzon meg ország, világ előtt. Ugyan az ország, világ éppen most más kérdésekkel van elfoglalva, de így is szép számban gyűltünk össze a Szabadság híd budai hídfője alatt 2015.  szeptember 2-án, egy szerdai nap délutánján. 

A helyszín

A megjelentek között volt Mészáros János, aki az ELTE-n tanársegéd a térképészeknél, e bejegyzés kvázi társszerzője. Ő szolgáltatta ugyanis azt az adatot, ami gyakorlatilag e bejegyzés gerincét, kvintesszenciáját alkotja. Javítsanak ki ha tévedek, de eddig még senki sem mérte meg az Ínség-szikla magasságát. Ha ez igaz, mi voltunk az elsők! 

Az ellenőrző mérés

Szerda délután öttől körülbelül fél hétig tartózkodtunk a sziklánál, eközben a vízállás a 17:00 órai 84 centiméterről egy óra alatt 86 centire emelkedett. Ekkora vízállásnál nem lehet száraz lábbal megközelíteni, mezítláb pedig nem érdemes, mert minden asztali bor kedvelő itt dobálja szét az üres üvegét. Volt szerencsére egy ősöreg gumicsizmám, ami másfél óra alatt egy tucatnyi sziklamászó lábán megfordult. Ez a 86 centiméteres vízállás 35 centiméterrel haladja meg a Budapesten mért LKV-t, azaz a legkisebb vízállást. Tekintve, hogy itt 8 méter 40 centiméter a vízjáték, azaz a legnagyobb mínusz legkisebb vízállás, ráfoghatjuk, hogy eléggé alacsonyan volt a Duna. 

A hegycsúcs

Augusztusi empirikus mérés alapján a Ínség-szikla magasságát 95,74 és 95,6 méter közé lőttük be. Mint kiderült majdnem eltaláltuk, a valóságban ez az érték egy kicsit magasabb. Három lehetséges pontot mértünk be, ebből kettő mindössze egyetlen centiméterrel múlta alul a harmadikat.

A 2015. szeptember 2-án 17:30 óra tájában elvégzett GPS mérés eredménye a következő lett:

Az Ínség-szikla legmagasabb pontjának pozíciója:

X: EOTR 650385.578 m WGS'84 N47° 29' 09,19"
Y: EOTR 237993.485 m WGS'84 E19° 03' 09,32"

Magassága:
Z: 95.760 m

Tehát az Ínség-szikla csúcsa 95 méterrel és 76 centiméterrel található a Balti-tenger szintje fölött. A hibahatár +-5 milliméter. Ha a pozíció WGS'84 koordinátáit bemásoljuk a gégömbbe (googleearth) magas vízállás alkalmával is nézegethetjük a szikla hűlt helyét.

Mintegy mellékesen megmértük az aktuális Duna abszolút szintjét, amely 95,66 méterre jött ki. Ez a mérés valamivel hat óra után történt egy büdös, olajos üledékbe állított, szétvágott pillepalack segítségével. A palack némiképpen lecsendesítette a hullámzó Duna szintjét, így viszonylag sima vízfelületet sikerült kapni. A mérés azért érdekes, mert a hat órakor a Vigadó térnél mért abszolút vízszintet ismerve (95,83 méter) ki lehet számítani a vízszín esését. Az előző mérés alkalmával 8-15 centiméteresre saccolt vízszínesést immár pontosítani tudtuk: 17 centiméter 1,2 kilométeren, azaz 14,17 centiméter/kilométer.

Búcsúpillantás

Köszönettel tartozunk annak a két tucatnyi embernek, aki vette a fáradságot és munka után (helyett) lesétált velünk az Ínség-sziklához, Mészáros Jánosnak pedig a mérésért, amellyel újabb (apró) fehér foltot sikerült felszámolni a honi földrajztudományban! :) Másnap a vízszint ugyan tovább csökkent, de valószínű, hogy a következő áradás már ellepi a szirtet, így előfordulhat, hogy újabb évekig kell majd várni a felbukkanására...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...