2012. május 19., szombat

Egy erdőirtás képei a sólyom-szigeti mellékágból

 
Az index.hu cikke kapcsán kerékpároztam el Nagymarosra, a Sólyom-szigethez, régebbi nevén a Bergmann-szigethez. Erről a szigetről már volt szó itt a Dunai Szigeteken, az Aranyember 1962-es forgatása kapcsán. A hírek szerint a Natura 2000-es területen 100 éves balesetveszélyes fűz és zöld juhar fák kerültek a láncfűrész alá. Ezek a hírek kíváncsivá tettek, ugyanis 1930-ban az említett területen még a Duna mellékága hullámzott a térképek tanúsága szerint. Tehát vagy a térkép rossz vagy a fák nem voltak 100 évesek.


A letarolt területet nyugatról a kerékpárút, keletről pedig üdülőépületek kerítése határolja. Körülbelül 2-3 méterrel alacsonyabban helyezkedik el a környező térszínnél. Az egykori meder nyomvonala kivehető még, bár két feltöltés is épült benne, mindkettőn autóút vezet a felparcellázott szigetre és a kikötőhöz. Víznek nyoma sem volt már benne. A kivágott fák döntő többsége ebben a mederben nőtt, miután kiszáradt a mellékág. Legnagyobb részük körülbelül 20-20 méterre helyezkedett el mind a kerékpárúttól, mind pedig az üdülőket határoló kerítéstől. Felettük, alattuk vezeték egyáltalán nem haladt. Általánosságban elmondható, hogy az égvilágon nem veszélyeztettek semmit.
 
Ez a fa nem tűnik betegnek, ellenben hatalmas lehetett
 
Jellemzően a gallyak helyben maradtak, ezeknek a piaci ára jelentéktelen
 
Kiirtott sáv a mederben
 
Ez a kedvenc képem: a másik fa tetején hagyott levágott ágak
 
A pusztítás után úgy tűnik szalonnasütés is volt
 
Ezt a táblát nyilván összetéveszthették egy beteg fűzzel, azért döntötték ki
 
Aki tudja miért embermagasságban vágták el a törzseket, kérem írja meg kommentnek

Vajon mit veszélyeztettek?

Szerencsére új élet serken

A Felügyelőség szerint a munkák megfeleltek a kiadott engedélyben foglaltaknak. Belegondolni sem merek hogy nézne ki ez a terület, ha nem feleltek volna meg...

1 megjegyzés:

  1. Kedves Dániel!

    Örülök a cikknek, az új információknak! A terület kezelője nem csak a nagymarosi jegyzőt nem értesítették, hanem az erdészeti hatóság felé sem tettek eleget bejelentési kötelezettségüknek! Sorozatos jogszabálysértést követtek el. De a legfelháborítóbb, amelyre az index cikke is utal, hogy nem tartották be a zöld hatóság előírásait, például költési időszakban vágtak. És hogyan!

    Jó kérdés, hogy mit érdemes tenni ebben a helyzetben. Jogi útra terelni, főfelügyelőségnél bejelentést tenni, vizsgálatot kérni? X hónap, netalán egy év múlva kijövő határozat mit ér? Vagy közvetlenül a vízügyi igazgatósághoz fordulni, és kérni, hogy ilyen soha, de soha ne forduljon elő a kezelésük alatt álló területeken, és árgus szemmel való kísérést ígérni nekik?

    Kérdések, amelyeket meg kell válaszolnunk, mert most kell lépni!

    Üdv:
    Zoltán

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...